Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Értelmiségiek ébredjetek!
  2007-05-23 22:58:57, szerda
 
   
  Mikola Klára: Értelmiségiek, ébredjetek!
(A kézirat alapján.)

Régóta ismerem, tisztelem és kedvelem Karátson Gábort. A nemrég ugyanitt megjelent írásának sok gondolatával egyetértek. Amit viszont nagyon szomorúan látok, az a végtelen pesszimizmus, ami átszűrődik a soraiból. Az értelmiség jelentős része részvétlenségbe vonult pesszimizmusában, és a tömegek is ezt a mintát követik. Egy hitoktató ismerősöm szokta mondani: "Isten társai vagyunk a teremtésben". Ehhez képest mára már hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a világméretű irányzatok annyira nagy erőket mozgatnak, hogy már lehetetlen ellenállni azoknak. Nehéz időket élünk. De ezek olyan történelmi pillanatok, amikor a legfontosabb, hogy a helyünkön legyünk. Ritkán vannak ilyen kiélezett helyzetek a történelemben, amikor ennyire fontos egy-egy ember egyéni döntése, hogy helyt áll-e, vagy inkább otthon szorong egy sarokban, vagy a saját létét igyekszik minden erővel fenntartani. Az egyes ember nem maradhat sikeres ezekben az időkben, csak egy társadalom. Fontos lenne, hogy ne egyéni megoldásokat keressünk a szorongatott helyzetünkből való kilábalásra. Ne az életszínvonalunk kétségbeesett fenntartásába fektessük energiánkat, hanem abba, hogy nagyobb közönségek szintjén maradjunk fenn!


* * *

A tavaly tavaszi választások utáni kormány-pálfordulásban azt volt a legnehezebb megemésztenem, hogy az emberek mindezt egy szó nélkül tűrik. Ősszel olyan élményt jelentettek számomra a Kossuth téri események, amikor a fülledt időben végre elered az eső. Az emberek felháborodását annak a néhány fogalomnak a bemocskolása idézte elő, amelyek, ha az utóbbi években talán nem is gondoltunk rá túl gyakran, még sokunkban értéket képviselnek. Számomra is új jelentést kapott ősszel a nemzethez tartozás. Nincs vagyonom és hatalmam, de van hazám és becsületem. Ezt a két dolgot nem cserélném le a másik kettőre. És együtt lenni olyan emberekkel, akik szintén így gondolják - a társadalom akármely részéből is kerültek ki - mindenképpen felemelő.

Ősszel erkölcsi forradalom indult be a Kossuth téren. Bár egyre többeknek válik bizonytalanná az egzisztenciája, és egyre alacsonyabb életszínvonalon élünk, de mégsem ez okozta a legnagyobb felháborodást, hanem az, hogy el akarják venni tőlünk a szellemi és erkölcsi értékeinket. Minősíthetetlen szavakat használnak a hazánkra, a hazugságot és a lopást, mint alapvető emberi tulajdonságot akarják elfogadtatni velünk, a pénzt, pedig az emberélet, egészség, kultúra feletti értéknek kívánják beállítani... Ez a folyamat már régóta zajlik, de most sokkal nagyobb léptékűvé vált. A jogi paragrafusok sem számítanak, nemhogy az emberség, és már az is "szélsőjobbos", aki ragaszkodik nemzeti kultúrájához - mintha ez lenne a beteges, és nem az, hogy valaki teljesen kitörölte a lelkéből ezeket az értékeket.

Sokakat zavart az őszi Kossuth tér sokfélesége. Voltak sérült személyiségű önjelölt szónokok is, de hallhattunk magasröptű, színvonalas beszédeket is, amelyek rámutattak a politika visszásságaira. Igaz, a megoldás akkor még nem fogalmazódott meg árnyaltan. Inkább azt tudta mindenki, hogy mit nem akar. Talán ez az, ami sokakat visszariasztott: inkább kapaszkodtak abba, ami rossz, de biztos, minthogy kipróbáljanak valami újat, aminek ki tudja, mi lesz a vége. Pedig ennek a kormányzásnak államcsőd lesz a vége, és mint látjuk, a népirtást máris megkezdték egészségügyi reform néven - ennél a bizonytalan is csak jobb lehet!


* * *

Ha valami összeomlik, mindig jön utána valami új. Lassan kirajzolódik, mi a jövő útja. "Az evolúciós szabadságharc két pilléren áll: az önszerveződésen és a felvilágosításon" - mutatott rá Bene Gábor, a Kossuth téren minden este tüntető Magyar Nemzeti Bizottság 2006 titkára. A felvilágosítás elsősorban az értelmiség felelőssége. Az önszerveződés mindnyájunké.

Helyi közösségek és a nemzet szintje - ezek olyan társadalmi egységek, amelyek képesek szembeszegülni a pénzvilág hatalmával. Belső kereskedelem, közvetlen kapcsolatok kiépítése a hazai termelőkkel és egy jó cserépkályha a nagyinál - ilyen dolgokon múlik, hogy ne legyünk kiszolgáltatottak a központi hatalmaknak, és ne váljunk ezáltal rabszolgává.

A civil nemzeti hálózat lehetővé teszi, hogy megállítsuk a pénzvilág terjedését. Meg kell találnunk hozzá a megfelelő formákat. Nemrég még többnyire az volt a köztudatban, hogy akik részt akarnak venni a közéletben, pártokba kell tömörülniük. Ma viszont azt tapasztaljuk, hogy egyre többen ábrándulnak ki a pártokból, és inkább a független, egyes célok érdekében szövetkezett civil szervezetek azok, amelyek hitelesek tudnak maradni, az ezekből szerveződő civil háló az, ami felléphet a nép érdekében, mint valódi civil kontrollt.

A néptribunátus intézményéről és annak aktualitásáról Kardos Gábor írt részletesen a Gondolán. Talán ő sem tudta, hogy ősszel közel százezer ember választotta meg Gonda Lászlót, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 szóvivőjét néptribunnak a Kossuth téren. Ez a római korból ismert tisztség a nép szószólóját jelenti. Ez az az intézmény, amely megmentette a római birodalmat egykoron a szétzülléstől, amikor a pártoskodás patríciusai ott is erkölcstelenné, gátlástalanná és beteges hazudozóvá váltak. (Pi.: Az utóbbi bekezdés a nyomtatott változatból kimaradt.)


* * *

Októbertől márciusig nekem is volt egy olyan időszakom, amikor már nem tudtam befogadni a hazánk és mindnyájunk tönkretételéről szóló híreket, és inkább oda sem figyeltem. "Sokat dolgoztam" - mentegetőztem, amikor azt kérdezték tőlem, hová tűntem - ami igaz is volt, de az is igaz, hogy inkább minden mást csináltam, ami elterelte a figyelmemet, olyan tehetetlennek éreztem magam ebben az iszonyú helyzetben. Nem értettem az erkölcstelenséget, az agresszivitást, hogy hogyan lehet ledarálni egy népet a globalizáció malmában, mindenféle tartozásokra és gazdasági érdekekre, jogi paragrafusokra hivatkozva, teljesen figyelmen kívül hagyva az embert. Túlságosan fájt, ahogy egyre többen veszítették el a munkájukat, egyre szegényebbek lettünk, egyre reménytelenebbnek tűnt, hogy emberhez méltó, tartalmas és biztonságos életet éljünk.

Március 20-a óta újra járok a Kossuth térre. Örömmel tapasztaltam, hogy a tér szellemisége nagy változáson, tisztuláson ment keresztül. Nincsenek már zavaros fejű, lelki sérült, szereplésre vágyó szónokok, csak olyanok, akik lelkesíteni és tájékoztatni akarják a résztvevőket. Nincsenek több ezres, több tízezres tömegek, de van egy stabil mag, amely őrzi a lángot addig is, amíg nem mozdulnak újból nagy tömegek.

Előbb-utóbb talán elmúlik az emberek félelme az aktív, tevékeny részvételtől. Hiszen a legnagyobb veszély ma éppen a passzivitásban rejlik. Remélem, még idejében eljutunk arra a pontra, hogy nem hagyjuk a vágóhídra terelni magunkat, inkább választjuk a bizonytalant, a sok ismeretlent, a sok újat rejtegetőt, akár egy korszakváltást is, amikor újra kell tanulnunk egy csomó dolgot, és át kell értékelnünk szinte mindent, amiről azt hittük, hogy pontosan tudjuk az értékét - de mindenképpen az ÉLETET!


* * *

Te, kedves Karátson Gábor, példát mutattál, hogyan tágítsuk ki bátran látókörünket más kultúrák felé is, hogy gazdagodjuk, teljesedjünk ezek által, és közben hogyan maradjunk meg saját kultúránkat, értékeinket kincsként őrző magyarnak. Magad is kinccsé váltál közben, szimbólummá, a helyes, magát a világban elhelyezni tudó, se nem alul-, se nem fölülértékelő nemzeti öntudat szimbólumává. Gyere velünk, folytasd a Jóisten által rádruházott feladatodat! Ahogy annyi jó célért vívott tüntetésen találkoztunk, gyere most is, amikor a legnagyobb a tét! Szólítsd meg az otthon maradó barátaidat is, valahogy így: Értelmiségiek, ébredjetek! Rakjuk össze a jövőnket, mint egy isteni mozaikot vagy egy mandalát, igazságosra, harmonikusra, felemelőre!

MAGYAR NEMZET 2007. május 16. p.6.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: pesszimizmusában, felvilágosításon, életszínvonalunk, részvétlenségbe, önszerveződésen, minősíthetetlen, visszariasztott, életszínvonalon, tönkretételéről, agresszivitást, paragrafusokra, visszásságaira, aktualitásáról, erkölcstelenné, pálfordulásban, korszakváltást, felvilágosítás, szembeszegülni, passzivitásban, egzisztenciája, felháborodását, intézményéről, helyzetünkből, fölülértékelő, önszerveződés, történelemben, fenntartásába, bizonytalanná, értelmiségiek, néptribunátus, kétségbeesett, felháborodást, szabadságharc, szétzülléstől, fogalmazódott, mentegetőztem, kézirat alapján, nemrég ugyanitt, értelmiség jelentős, mintát követik, hitoktató ismerősöm, világméretű irányzatok, helyünkön legyünk, saját létét, egyes ember, szorongatott helyzetünkből, életszínvonalunk kétségbeesett, tavaly tavaszi, legnehezebb megemésztenem, emberek mindezt, fülledt időben, emberek felháborodását, Mikola Klára, Karátson Gábort, Bene Gábor, Magyar Nemzeti Bizottság, Kardos Gábor, Gonda Lászlót, Karátson Gábor, MAGYAR NEMZET,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Németh László tollából  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Akarat  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png virág  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Nevem  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Ne kapaszkodj magasabbra,  Hiányzik  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Ágai Ágnes – Csendélet  Akarat  Adakozás  Rátalálsz  Nem tudhatod  Az igazi szeretetért rendszeri...  Egy hatékony szolga  Az engedelmesség miért nem vál...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Paul David Tripp Április 20  Makszim Gorkij gondolata  képre írva  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Erdőn  Lóhere  Fekete-erdő desszert  Erdőn  Hogy lehet megtartani  Bertolt Brecht -től idézet  Alázat  Lóhere  Akarat  Rátalálsz  Adakozás  Nem méltó hozzád  Fekete István - Akác  Bounty krémes  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Erdőn  Mindig jusson idő nevetni  Png ház  Neked tudnod kell  Julian Brass gondolata  Szívem  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Alázat  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szép estét  képre írva  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Kellemes délutánt kívánok  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Png csokor  Egy hatékony szolga  Hiányzik  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A Megváltó szolgálatában  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Lóhere  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  A másik dolog,  A másik dolog,  Png fotel 
Bejegyzés Címkék
kézirat alapján, nemrég ugyanitt, értelmiség jelentős, mintát követik, hitoktató ismerősöm, világméretű irányzatok, helyünkön legyünk, saját létét, egyes ember, szorongatott helyzetünkből, életszínvonalunk kétségbeesett, tavaly tavaszi, legnehezebb megemésztenem, emberek mindezt, fülledt időben, emberek felháborodását, néhány fogalomnak, bemocskolása idézte, utóbbi években, nemzethez tartozás, másik kettőre, társadalom akármely, legnagyobb felháborodást, jogi paragrafusok, lelkéből ezeket, őszi Kossuth, politika visszásságaira, megoldás akkor, kormányzásnak államcsőd, népirtást máris, jövő útja, evolúciós szabadságharc, felvilágosítás elsősorban, értelmiség felelőssége, önszerveződés mindnyájunké, nemzet szintje, pénzvilág hatalmával, hazai termelőkkel, központi hatalmaknak, civil nemzeti, pénzvilág terjedését, megfelelő formákat, ezekből szerveződő, néptribunátus intézményéről, római korból, római birodalmat, pártoskodás patríciusai, utóbbi bekezdés, nyomtatott változatból, olyan időszakom, iszonyú helyzetben, globalizáció malmában, lángot addig, emberek félelme, legnagyobb veszély, passzivitásban rejlik, vágóhídra terelni, csomó dolgot, világban elhelyezni, otthon maradó, isteni mozaikot, pesszimizmusában, felvilágosításon, életszínvonalunk, részvétlenségbe, önszerveződésen, minősíthetetlen, visszariasztott, életszínvonalon, tönkretételéről, agresszivitást, paragrafusokra, visszásságaira, aktualitásáról, erkölcstelenné, pálfordulásban, korszakváltást, felvilágosítás, szembeszegülni, passzivitásban, egzisztenciája, felháborodását, intézményéről, helyzetünkből, fölülértékelő, önszerveződés, történelemben, fenntartásába, bizonytalanná, értelmiségiek, néptribunátus, kétségbeesett, felháborodást, szabadságharc, szétzülléstől, fogalmazódott, mentegetőztem, megemésztenem, tulajdonságot, kipróbáljanak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 662
  • e Hét: 6170
  • e Hónap: 14774
  • e Év: 50715
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.